Salie (Salvia officinalis)
"Wie Salie in de tuin heeft , heeft nooit een dokter nodig" Aldus een oud spreekwoord. Salie en de wetenschappelijke naam salvia komen van het Latijnse salvere, wat "in goede gezondheid verkeren" betekend. In het oude Egypte werd Salie gebruikt om de vruchtbaarheid te verhogen. Salie werd geroemd om zijn versterkende eigenschappen, men dacht dat je bij regelmatig gebruik van salie langer zou leven.
Salie kweken
De salie verlangt een zonnige standplaats, de salie plant vormt een overblijvend, bossig struikje. De bloeitijd van salie is van mei tot juli. De grijsgroenige blaadjes blijven 's winters aan de plant zitten. Het beste kweek je salie in kalkhoudende arme grond. De salie plant ontwikkeld hierdoor betere aroma's.
Het zaaien kun je het beste in de lente doen.
Wil je zelf salie zaaien, dan kun je hier salie zaden bestellen:Salie zaden
Oudere planten kun je vermeerderen door te scheuren, stekken of afleggen. Wanneer de plant na drie jaar te houtig en rommelig wordt kun je hem verjongen door de salieplant te scheuren, gooi het midden weg en herplant de buitenste delen. Om de salie struik dicht te houden snoei je de salie in de lente en in de zomer na de bloei; de salie ontwikkelt dan bijzonder geurige jonge scheuten.
Gebruik van salie
De bladeren van de salie kun je het beste plukken voor de bloei, en ze kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Als je de saliebladeren droogt dan moet dit grondig gebeuren omdat ze anders gaan rotten. Het drogen van de salie kun je doen door ze op een droog goed geventileerd plekje in de zon op te hangen, of je gebruikt een speciale droogkast/oven hiervoor. De geur van gedroogde salieblaadjes is nog lekkerder dan die van de verse salie bloemen. De gedroogde salie bladeren verkruimel je en daarna kun je ze in een luchtdichte pot bewaren.
Zelfs in de winter kun je blaadjes van de salie plukken, ze zijn dan wel wat taaier maar de smaak is nog sterker.
Salie is scherp en warm, ideaal om te gebruiken bij witte vleessoorten, vis, sausen, vullingen, fijne vleeswaren, groenten, gerechten op basis van kaas en soepen. Salie neutraliseert de zuurheid in tomatencoulis, aromatiseert wijn.
Salie voor de gezondheid
Een aftreksel van salie werkt opwekkend, bevordert de spijsvertering en is aanbevolen tegen hoest en griep, als gorgeldrank en mondwater. Salie wordt ook veel gebruikt in parfums en in de aromatherapie, die etherische oliƫn van planten gebruikt voor medicinale doeleinden.
Salie en bijen
Bloeiende salie wordt druk bezocht door bijen en andere insecten zoals bijvoorbeeld vlinders. De plant levert veel nectar en stuifmeel het is dan ook een prima drachtplant voor onze honingbijen.
De salie staat hier weer prachtig te bloeien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten